cancelhandspiggyplay-smallshield
Blijf op de hoogte:
Schrijf u in voor de nieuwsletter:

Uddelermeer groeit dicht

01.03.2018Door Sander Kok

Zorgen over dichtgroeiend Uddelermeer

Op de Facebookpagina van het Uddels Belang is op 17 februari 2018 een noodkreet geplaatst over de toestand van het Uddelermeer. Het meer groeit steeds verder dicht. Straks blijft er niets meer dan een moeras over.

De SGP-fractie maakt zich zorgen over de toekomst van het Uddelermeer. De rijke historie van het hoogst gelegen meer van Nederland lijkt verloren te gaan. Wat eens koninklijk viswater was en later voor veel mensen uit de omgeving prachtig zwemwater, dreigt nu te verworden tot een onooglijke modderpoel.

Zwemmen is al jaren niet toegestaan vanwege de aanwezigheid van blauwalg. De problematiek rondom het Uddelermeer is niet nieuw en al jaren bekend bij de verantwoordelijke instanties. De website www.uddel.info verwijst naar een Volkskrant-artikel uit 1999 waarin al gesproken wordt over een schoonmaakbeurt, die wordt gehinderd door een beschaafde wetenschappelijke ruzie. Inmiddels zijn we bijna twee decennia verder. Het is er niet beter op geworden…

De SGP hecht aan zowel de ecologische, historische als recreatieve waarde van het Uddelermeer. Vandaar dat we de volgende vragen aan de wethouder hebben gesteld:

  1. Wat heeft het college de afgelopen jaren gedaan, samen met andere betrokkenen (zoals het Kroondomein, Waterschap Veluwe en archeologische verenigingen), om de situatie van het Uddelermeer te verbeteren?
  2. Wil het college, net als de SGP, van het Uddelermeer weer een prachtig meer maken, waarin zwemmen mogelijk wordt?
  3. Zo ja, op welke termijn wil het college dit realiseren en hoe? Zo nee, wat is de ambitie van het college dan met het Uddelermeer?
  4. Welke kosten zijn met het opknappen van het Uddelermeer gemoeid en voor wie zijn deze kosten?

De wethouder moet de vragen binnen vier weken beantwoorden.