cancelhandspiggyplay-smallshield
Blijf op de hoogte:
Schrijf u in voor de nieuwsletter:

Hart voor Uddel

13.03.2018Door Gerard ten Voorde

Hart voor een eigenzinnig dorp

Uddel is trouw, Uddel is eigenwijs. Een driegesprek met twee kwalificaties over één hechte sociale gemeenschap. ,,De bereidheid om elkaar te helpen is groot.”

Op een zaterdagochtend zitten Evert-Jan van Egteren (voorzitter Uddels Belang), Kees Roos (voorzitter vrijwilligersorganisatie SVHU) en Sander Kok (eigenaar accountantspraktijk Aucta en SGP-kandidaatraadslid) rond de tafel voor een gesprek over Uddel. Sander serveert Uddelermeertjes. Geheel in stijl. Van Egteren –de burgemeester van Uddel– en Kok zijn opgegroeid in Uddel, Roos is import. ,,Toen wij twaalf jaar geleden wilden verhuizen naar Uddel, kregen we van alle kanten te horen: Naar Úddel…?! We werden er nerveus van.” Het is gelukkig ,,heel erg” meegevallen, zegt hij. ,,We wonen hier met veel plezier.” Heeft Kees een inburgeringscursus moeten volgen? Lachend: ,,Nee, was niet nodig.”

Wat zijn positieve punten van Uddel? 
Sander: ,,Uddel is een prachtig dorp met een goede sociale samenhang en ondernemersgeest. Hier vind je een participatiesamenleving in het klein. Uddel zet bijvoorbeeld samen de schouders onder de vervanging van de PKN-kerktoren. Uddel is daarin een voorbeeld voor Apeldoorn.”
Evert-Jan: ,,Klopt. Uddel kent een onevenredig groot aantal ondernemers. Dat zegt iets over het dorp. Uddel is ook eigenwijs. Uddelenaren zijn liever eigen baas.”
Kees: ,,De werklust, ijver en trouw zijn opvallend. De bereidheid elkaar te helpen is groter dan ik had verwacht. Binnen de SVHU werken leden van de drie verschillende kerken nauw samen. Recent hebben we een kleine voedselbank geopend, waarin de Coop en de drie diaconieën de handen ineen slaan. Prachtig.”

Wat geeft reden tot zorg?
Kees: ,,Als het zakelijk erg goed gaat, ligt het gevaar van materialisme op de loer. We moeten ervoor oppassen dat leer en leven niet uit elkaar groeien.”
Evert-Jan: ,,Het vinden van goede bestuursleden geeft zorg. Bij de voetbal, bij de Oranjevereniging, bij Uddels Belang. Jongeren voelen minder behoefte om deel te nemen aan het sociale leven in het dorp.”
Sander: ,,Uddel blijft een dorp. Inwoners letten sterk op elkaar, vinden ook wat van elkaar. Voor buitenstaanders kan dat knap lastig zijn.”

Uddel kampt met een jongerenprobleem?
Kees: ,,Het gebruik van drank en drugs onder jongeren schijnt in Uddel, tegen de landelijke trend in, omhoog te gaan.”
Evert-Jan: ,,Uddel lijkt al snel het Urk van Apeldoorn. Pakweg 40 procent van de inwoners is jonger dan 25 jaar. Dat vertekent de cijfers. Maar niet school, niet de politie is verantwoordelijk voor jongeren. Ik erger me aan die mentaliteit. Ouders zijn verantwoordelijk.”
Sander: ,,Een werkgroep van Uddels Belang, kerken, scholen en verenigingen, met SGP-fractievoorzitter Henk van de Berge als voorzitter, doet goed werk, maar kan meer doen.”
Kees: ,,De kerken kunnen hun taak samen wellicht steviger oppakken. Een ouderling of dominee heeft in Uddel meer invloed dan een ambtenaar of psycholoog.”

Hoe is de relatie met Apeldoorn?
Sander: ,,Beter dan vroeger. Maar Uddel ligt nog steeds “achter de bult”. Woningbouw is jarenlang een groot probleem geweest. In Uddel heeft daarom ooit de roep geklonken zich af te scheiden.”
Evert-Jan: ,,Die roep klinkt soms nog.”
Sander: ,,College en raad zeggen vaak dat de dorpen er helemaal bij horen. Ik zeg dan vaak: Laat dat dan maar eens zien. Apeldoorn legt de focus vaak eenzijdig op de binnenstad. Die moet bruisen.”
Evert-Jan: ,,Ik mis op het stadhuis de vechtlust zoals Uddel die kent. Niet op politiek niveau, maar wel op ambtelijk niveau. Hoe hoger in het stadhuis, hoe moeizamer de samenwerking.”
Kees: ,,Dat geldt niet voor zorgambtenaren. Daarmee is de samenwerking voortreffelijk.”
Evert-Jan: ,,De crisis is goed geweest voor het stadhuis. Door bezuinigingen is een nieuwe, ondernemende cultuur ontstaan. Maar die zie ik ook graag ambtelijk terug.”

Welke wensen heeft Uddel?
Evert-Jan: ,,De doorgaande weg moet veiliger en groener. De N310 is nu een betonnen bak met te weinig snelheidsbeperkende maatregelen. Verder moet het Uddelermeer worden opgeknapt. De waterkwaliteit is slecht, het meer groeit dicht.”
Sander: ,,De SGP heeft daar recent kritische vragen over gesteld. Ooit was het Uddelermeer koninklijk viswater, nu dreigt het een onooglijke modderpoel te worden. Verder missen we een eigen politiepost. Die moet gewoon terug.”

Wat kan de SGP voor Uddel doen?
Sander: ,,De SGP trekt vaak stevig bij het college aan de bel over Uddel. Recent nog over de begraafplaats. De SGP pleit voor beter onderhoud van openbaar groen, ook op begraafplaatsen. Apeldoorn vindt subsidie voor Orpheus en topevenementen echter belangrijker.”
Evert-Jan: ,,Uddel en andere dorpen betalen mee aan die geldverslindende projecten in Apeldoorn.”
Sander: ,,De SGP kiest liever voor versterking van dorps- en wijkraden.”
Kees: ,,Veel dorpen bevinden zich in slaapstand. Uddel gelukkig niet. Compliment voor Uddels Belang.”
Sander: ,,Uddels Belang functioneert goed. Uddel moet z’n dorpse karakter en z’n goede sociale samenhang behouden. Daar maakt de SGP zich sterk voor. De SGP heeft hart voor Uddel.”